Werk en toekomst als socioloog?

 

Als socioloog werk je vaak voor de overheid, een onderzoeksbureau of universiteit. De overheid is de beleidsbepaler in Nederland en zij moeten bij het bepalen van dit beleid rekening houden met religie, arm en rijk, cultuur, onderwijs en nog veel meer zaken. Bij dit proces zijn bij uitstek sociologen nodig die kennis hebben van het gedrag van mensen. Als socioloog werk je ook vaak als onderzoeker, docent of adviseur. De socioloog is degene die gespecialiseerd is in de problemen van mensen, gedragspatroon van groepen mensen, het cultureel, economisch en politiek handelen van mensen in een samenleving.

Daarnaast probeert de socioloog oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. Het werk bestaat uit onder meer onderzoek doen naar groepen mensen, observeren, schriftelijk of mondeling vragen stellen, gegevens verzamelen en een rapport, beleidsvoorstel of artikel schrijven naar aanleiding van de onderzoeksgegevens. De socioloog moet analytisch kunnen denken, zorgvuldig kunnen werken en zich zowel mondeling als schriftelijk goed kunnen uitdrukken. Je moet goed met mensen kunnen omgaan, kunnen luisteren, overleggen en leiding kunnen geven.

Een afgestudeerd socioloog heeft een uitstekende basis voor erg veel banen in de bovenstaand beschreven disciplines. Als socioloog moet je bepalen wat voor werk je wilt doen en waar je dit wilt doen. Bevalt het bedrijfsleven je niet dan kun je bij de overheid of universiteiten terecht en vice versa. Vind je het leuk om (groepen)mensen te bestuderen of vind je het juist leuk om met veel mensen samen te werken? Wil je veel geld verdienen of vind je dit niet zo belangrijk? Al dit soort vragen bepalen waar je terecht komt. Als socioloog kun je redelijk eenvoudig een baan krijgen omdat je universitair afgestudeerd bent en mensen kennis hebt. Hoe snel je een baan vindt hangt af van jouw eisen. Goed orienteren en op meerdere plaatsen solliciteren is verstandig want een baan afwijzen kan altijd.